Sós és édes teasütemények
A teasütemények elkészítése viszonylag egyszerű, nem igényel különösebb szaktudást, csupán egy kevés vállalkozói kedvet. Ráadásul, az elkészítéssel töltött idő többszörösen is megtérül, hiszen a jó minőség mellett a kellő mennyiség is biztosított.
Gesztenyés teasütemény
1,5 kg sütemény elkészítéséhez szükséges hozzávalók:
80 dkg gesztenyemassza 24 dkg vaj 28 dkg cukor 3 db egész tojás 1 csomag vaníliás cukor
Keverje habosra a gesztenyét a cukorral és a vajjal, majd folyamatosan adagolja hozzá az előírt tojásmennyiséget. Az így elkészült masszát töltse csillagcsöves nyomózsákba. Mintázzon sütőpapírral fedett sütőlapra makk vagy koszorú alakú formákat. A süteményt 180 fokon süsse. Ha a formák elkészültek, ízlés szerint ragassza össze páronként a mintákat savanykás lekvárral vagy hintse porcukorral.
Mézes-mandulás teasütemény
Hozzávalók:
250g liszt 7 dkg vaj 12 szem hámozott mandula 1/2 citrom reszelt héja vagy 1 tk szárított 5 dkg méz 2 teáskanál vaníliás cukor 2 késhegynyi őrölt fahéj vaj a sütőforma kivajazásához
A sütőt melegítse 180°C-ra. A vajat, a mézet, vaníliás cukrot, citromhéjat, fahéjat és lisztet gyúrja tésztává. Vajazza meg a sütőlapot. A tésztából formázzon 24db egyforma nagy golyót és tegye a lapra őket. Mindegyikre nyomjon 1-1 félbevágott mandulát, így a golyók kicsit laposabbak lesznek. Süsse kb. 18 percig.
Köményes rudacskák
Hozzávalók:
60 dkg liszt 2 dkg só 30 dkg vaj 1 dkg éleszto 3 dl tejszín v. tej 3 db tojássárgája
Gyúrja össze a fenti anyagokat, majd pihentesse hűvös helyen 2 órán keresztül. Sodorja ki ceruzavastagságúra és darabolja olyan hosszúakra, mint amilyen a sütolemez szélessége. Rakja 2 cm-es távolságra a sütolemezre, kenje be tojássárgájával és szórja meg köménymaggal. Süsse 220 C°-os sütőben. Sütés után még melegen szeletelje fel a tésztát 6 cm hosszúságú rudakra.
Májkrémfánk
60 dkg elkészítéséhez szükséges hozzávalók:
20 dkg vaj 20 dkg liszt 1 dkg só 2 dl víz 8 db egész tojás mák májkrém
Forralja fel a vizet a vajjal, közben keverje folyamatosan fakanállal, mialatt hozzáadja a lisztet. Mindaddig keverje a tűzön, míg az edény aljáról a massza elválik. Ekkor vegye le a tűzhelyről majd állandó keverés közben egyenként adja hozzá a tojásokat. Ezután formáljon nyomózsákkal vagy két kiskanállal apró labdacsokat, tetejét hintse be sűrűn mákkal és süsse a tésztát, 220 C°-os sütotérben. Kihűlés után vágja ketté a fánkot és töltse májkrémmel.
Színes sajtos csíkok
Hozzávalók:
30 dkg liszt 24 dkg vaj 28 dkg reszelt sajt 2 dkg só tej, szükség szerint kevés pirospaprika, bors
Gyúrjon félkemény tésztát a lisztből, vajból, sóból és tejből. Nyújtsa azt késfok vastagságúra, kb 15 cm széles téglalappá. Szurkálja meg sűrűn villával. Fektessen rá hosszában egy 2 cm-es lécet. A fedetlen tésztát kenje meg tojással, majd az egyik felét hintse meg megpaprikázott reszelt sajttal, a másikat törött borssal. Miután a lécet eltávolította, az így kapott 3 színű tésztát vagdalja 2 cm széles csíkokra. Rakja olajjal kikent sütolemezre és süsse 220 C°-on. Jó étvágyat!
|