19,809,863 egyedi látogató
Navigáció
Főoldal
Bemutatkozunk
Szakosztályaink
Fórum
Galéria
Videók
Versenyek
Letöltések
Letöltések 2
HA-HNY contest
HAMm-book

Keresés

Puskás Technikum
MRASZ-BSZ
MRASZ
NHH
Tigris szerver
Legújabb cikkek
DSO068 Oszcilloszkóp...
Konstruktőr tervezés...
HAM kapcsolások PIC-el
Pizza
Ezersziget csirkesal...

WEBSDR.HU - Nadap

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Többlet funkciók eléréséhez regisztrálj!

Regisztrációdat az adminisztrátor rövidesen aktiválja.

Felhasználók
Online vendégek: 2

Online tagok: 0

Regisztráltak: 95
Legújabb tag: admin
Levelező listáink

feliratkozás a listákra:
- műszaki
- geocaching
- humor
Tagjaink honlapjai

- HA5FQ - Márta
- HA5OJ - Pisti (TB2ZHI)
- HG5VY - János
- HA7PC - Karesz

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
01 - Mi a geocaching?

Mottó:

Geocaching means: using a multi-billion dollar military satellite system to find plastic sandwichboxes in the middle of nowhere

A geocaching jelentése: egy több milliárd dolláros katonai műholdas rendszer segítségével megtalálni egy műanyag szendvicsdobozt a semmi közepén


Na de komolyan! Mi is az a GEOCACHING ? Lássuk, mit ír erről a WIKIPEDIA?

articles: gcdeak.jpg

A geocaching, (ejtsd: geokesing, a görög geo = föld és az angol cache = rejtekhely szavakból) szabadidős tevékenység, természetbarát hobby, játék, mely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti a modern technikát (GPS, internet) a természetjárással, turizmussal és az ismeretterjesztéssel.

A geocaching 2000. május 3.-án indult, ekkor rejtette el Dave Ulmer az első ládát az USA-ban miután május elsején a GPS rendszerből eltávolították a szelektív zavarást. Maga a játék mintegy 150 éves múltra tekint vissza (lásd:letterboxing), ekkor még csak a földrajzilag nevezetes pontokról szóló írásbeli közlésekre hagyatkoztak a játékosok. A geocaching ettől az alapjátéktól a GPS eszköz intenzív használatában különbözik, ugyanis az elrejtett ládát a nyilvánosságra hozott földrajzi koordinátái alapján GPS eszközzel lehet a legkönnyebben megközelíteni. A GPS eszköz azonban nem feltétlenül szükséges a játékhoz, hagyományos térképpel is lehet eredményesen játszani. Érdemes megemlíteni, hogy a GPS eszköz használata egyúttal nem jelenti a láda automatikus és könnyű megtalálását, mivel egyrészt a szabadidős GPS készülékek helymeghatározási pontossága 10 méter nagyságrendű, másrészt a láda elhelyezője és a további játékosok igyekszenek a ládát elrejteni.

A játékot ma már a világ számos országában művelik. Magyarországon 2001. június 24.-én helyezték el az első ládát; számuk 2011.január 27.-én elérte a 2900-at.

A geocaching játékban már kellő jártassággal rendelkező személyek egy valamilyen szempontból (földrajzi, történelmi, kulturális stb.) érdekesnek tartott helyszínen, vagy annak közelében elrejtenek egy ládát (ez a geoláda), melynek helyét GPS vevőkészülék segítségével bemérik, majd a koordinátáit - a helyszín leírásával együtt - közzéteszik a játék internetes honlapján. A játék többi résztvevője a koordináták alapján ezt a rejtekhelyet keresi meg, feljegyzi a ládában található jelszót, amelynek segítségével rögzítheti a megtalálás tényét a honlapon. A bejelentkezéskor mindenki közkinccsé teheti a keresés közben szerzett személyes tapasztalatait, valamint a helyszínnel kapcsolatos ismereteit, és az ott készített fotóit is; ezáltal a honlap az évek során egy hatalmas, több ezer ember által szerkesztett, folyamatosan bővülő online útikönyvvé válik, ahol érdekességek sokasága lelhető fel a föld természeti és kulturális értékeiről.

A játék hazai képviselője a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE), amely Magyarország hivatalos geocaching honlapját üzemelteti.

A játékban mindenki részt vehet, aki a szabályzatban foglaltakat elfogadja, és önmagára nézve kötelezőnek tartja. A játékból való kizárás egyetlen oka a szabályzat szándékos megsértése lehet.

Noha a geocaching játék alapvetően nemzetközi, Magyarországon, a gyakorlatban, két síkban folyik:

Elsődlegesen nemzetközi szinten, melynek során a játék hivatalos, angol nyelvű honlapján lehet az elrejtett láda adatait közzétenni, és a megtalálásokat bejelenteni. A Magyarországon elrejtett geoládák közel fele e honlapon is megtalálható. Előnye, hogy a láda adataihoz külföldiek is könnyen hozzáférhetnek, és azt felkereshetik.
Másodsorban nemzeti szinten, melynek során a láda adatai az MGKE által üzemeltetett magyar nyelvű honlapon kerülnek közzétételre, és ugyanitt történik a megtalálás bejelentése is. Előnye a magyar nyelv és a részletes leírás, hátránya viszont, hogy a külföldiek részére csak magyarul hozzáférhető.
A két honlap között közvetlen átjárás, adatátvitel nincs, mindegyiken külön-külön kell regisztrálni és az adatokat felvinni.

 

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Átjátszók
* HA átjátszók
* Osztrák átjátszók
Szavazás
Nincs létrehozva szavazás
rádióamatőr linkek


- Pannon DX Club
- BME Rádióklub
- Bakonyi Rádió Klub
- Budapest Fővárosi
. Rádióamatőr Klub

- HAMLOG.EU
- Rákosmenti Rádiós Kör
- HASix Fórum - visszatért
Ajánlott oldalak

- Gyalográdió
- Kezdők virtuális rádióklubja, belépés
- Magyar geocaching
- Nemzetközi geocaching
- GPS-játékos oldal
- Túristatérképek - tuhu
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2021/01/09 10:54
Részvétem Karcsi családjának!

2018/12/30 14:04
Mindannyiotoknak boldog új évet kívánok.

2018/12/26 14:46
Kellemes Ünnepeket minden Kedves Látogatónak!

2018/04/02 21:55
Kellemes Húsvéti Ünnepeket minden kedves olvasónak!

2017/12/20 10:44
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, és B.U.É.K az egész csapatnak!

2017/11/24 20:33
Sziasztok! Kezdődik a CQ WW DX CONTEST. Klubunk is indul a versenyen.

2016/12/24 17:34
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, és B.U.É.K Mindenkinek!!

2016/12/21 22:59
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Mindenkinek!

2016/02/27 17:27
Megkezdodott eves kozgyulesunk. Smile

2015/12/31 23:31
Boldog új évet Mindenkinek! Smile